Most jöjjön az egyik kedvencem: Ratatouille quinoával. Azaz, magyarul: francia lecsó quinoával. Sajnos nem tudom, hogy a quinoának van-e magyar megfelelője, úgyhogy marad.
A quinoa egy ún. pszeudo-gabona. Tehát nem gabona, de annak fogyasztják. Ez több szempontból is jó. Nincs benne glutén és magas a fehérjetartalma. Ja, majd elfelejtettem: bomba jó íze van, kitűnően helyettesíti köretként például a rizst.
Hozzávalók:
- lilahagyma, répa, cukkini, paprika, póréhagyma, olívabogyó
- kemény tojás
- quinoa
- mustár, só, bors, olaj (olíva, kókusz), zöldfűszerek
Elkészítés:
Megpirítom a hagymát, aztán mehet rá a répa, só, bors. Félig megsütöm a répát is, aztán cukkini. A paprikát és a pórét csak kicsivel később szoktam ráborítani, mert a cukkininek több idő kell. Ismét sózom, majd egy evőkanál mustárt teszek rá és így is sütöm egy kicsit. Amikor kész mehet rá az olajbogyó, a kockázott kemény tojás és a megfőzött quinoa.
Oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel szoktam ízesíteni és meglocsolom olivaolajjal, meg lenmagolajjal. A hozzávalók cserélgetésével, egy-egy új összetevő kipróbálásával gyakorlatilag végtelen számú ételt lehet ilyen módon készíteni.
Még egy close-up. Nem tudok betelni vele!