A tojáspizza mostanában nagy kedvencem. Amúgy is úgy szoktam ételeket készíteni, hogy megtetszik egy, és akkor azt változtatgatom, kísérletezgetek vele egy darabig. Az e poszthoz tartozó képek is több, jobban-rosszabbul sikerült, alkotást tartalmaznak. Egészen könnyen elkészíthető, mindössze kevéske kézügyességgel igényel többet a rántottánál. Az extra fáradságot és időt megéri, mert felettébb ínycsiklandó alkotást kapunk.
Hozzávalók:
- olivaolaj, kókuzszsír, hagyma
- zöldségek: paprika, paradicsom, cukkini, póré...
- tojás
- só, bors, oregánó, bazsalikom, mustár, chili
Félkész állapotban: a tojások éppen ráütve a zöldségekre.
Elkészítés:
Az olajon megpirítom a hagymát. Ezután mehetnek rá a zöldségek, amiket csak nagyon rövid ideig pirítok, hogy kemények, roppanósak maradjanak. Mehet rá a só, a bors, a fűszerek és a mustár. Ha ezzel forrt egyet, akkor jöhetnek a tojások. Ide kell a kézügyesség. A tojásokat alacsonyról kell ráütni a sülő zöldségekre, hogy a sárgájuk landoláskor egyben maradjon, különben nem lesz szép. (Az első képen ez egész jól ment.) Innentől már csak idő. A fehérje és a sárgája lassan fog csak megsülni, hiszen alattuk van a zöldség.
Olivabogyós variáció. Itt a sárgáják nem voltak együttműködőek.
Egy-két praktikus tipp: Ha sok a paradicsom, akkor sok lé lesz a tojás alatt és nem marad egyben a pizza. Ha összességében sok a zöldség, akkor egy örökkévalóság sem elég, hogy a tojások megsüljenek. A pizzát csúsztasd ki egy tányérra, ne emeld! Használj bőségesen olajat az elején, mert tovább fog sülni, mint egy szimpla rántotta. A fakannállal óvatosan teszteld, hogy kemények-e már a sárgáják.
E változat alatt csak hagyma van, és a végén kerültek rá a fűszerek!
Jó étvágyat és jó kísérletezgetést!