HTML

Friss kommentek

Az alacsony D-vitaminszint növelheti az I-es típusú cukorbetegség kockázatát

2013.02.10. 17:06

sun_shade_1.jpg

A Harvard Egyetem kutatói szerint a megfelelő fiatalkori D-vitmainszint akár 50%-kal is csökkentheti a felnőttkori I-es típusú cukorbegetség kialakulásának kockázatát. Ha ezt a feltevést több kutatás is igazolja, akkor a D-vitamin szerepet kaphat e veszélyes autoimmun betegség kezelésében.

"Lenyűgöző, hogy egy ilyen súlyos betegséget, mint az I-es típusú cukorbetegség (I-es TC), egy nagyon egyszerű és biztonságos beavatkozással nagy valószínűséggel megelőzhetünk", jegyzi meg Kassandra Munger, a kutatás vezető szerzője, a Harvard kutató munkatársa.

Ez a tanulmány a jelenleg fellelhető legjobb bizonyíték arra, hogy a D-vitamin védelmet nyújthat az I-es TC-gel szemben. Az I-es típusú cukorbetegségben az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit (béta-sejtek). E rendellenesség gyakran már gyerekkorban jelentkezik, az esetek 60%-ában 20 éves kor után alakul ki (legalábbis az USÁ-ban).

Korábbi tanulmányok már sejtették, hogy a D-vitaminhiány emeli az I-es TC kockázatát, habár ezek a munkák főleg a terhességi és gyermekkori D-vitaminszint, valamint gyermekkorban jelentkező I-es TC kapcsolatát vizsgálták. Más, fiatalokon végzett, tanulmányok összefüggéseket fedeztek fel a magas D-vitaminszint és az alacsonyabb szklerózis multiplex-kockázat között. A szklerózis multiplex szintén autoimmun betegség, ráadásul genetikailag és epidemiológiailag ("betegség-statisztikailag") összefüggést mutat az I-es TC-gel. Mindez azt jelenti, hogy a D-vitamin hiánya jelentős kockázati faktora az összes autoimmun betegségeknek.

A kutatók az amerikai hadsereg aktív állományának vérmintáját tanulmányozták. A 8 millió ember által adott 40 millió minta alapján összesen 310 I-es típusú cukorbeteget azonosítottak 1997 és 2009 között, akiket egy 613 főből álló kontrollcsoporthoz hasonlítottak. A szerzők következtetése szerint, a magasabb D-vitaminszint (75 nmol/l felett) fele akkora kockázatot jelent az I-es TC-re, mint az alacsony (75 nmol/l alatt).

"Az I-es TC kockázata még a normálisnak tartott D-vitaminszintnél is magas, ami azt sugallja, hogy a népesség jelentős része jól járna, ha több D-vitaminhoz jutna" jegyezte meg Alberto Ascherio, a Harvard epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora, valamint e tanulmány társszerzője.

sunlight-vitamin-d.jpg

Világviszonylatban 1 milliárdra teszik azok számát, akiknek nem megfelelő a D-vitaminszintje. A napsütés a legkitűnőbb forrása a D-vitaminnak, míg a naptejek, a ruházat, a bőr pigmentáltsága és a téli hónapok csökkentik a D-vitamin termelését a szervezetben. Az ételek általánosságban szegényes forrásai a D-vitaminnak. "Még korai kijelentenünk, hogy D-vitaminnal kell kezelni az I-es TC-et, mindazonáltal a lehetőség örömteli, hogy napi 1000-4000 NE D-vitamin adásával számtalan (I-es TC) esetet előzhetünk meg" hangzik el egyöntetűen a szerzőktől.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség szklerózis multiplex autoimmun D-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr145072733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása