HTML

Friss kommentek

Vaj vagy margarin? - helyesbítve és kiegészítve

2012.03.11. 20:24

http://simplypurelyhealthy.files.wordpress.com/2011/12/butter-or-margarine.jpg

Valóban régi-új kérdés, de annál azért egyszerűbb, hogy vajon a tyúk volt-e előbb vagy a tojás.

Amit a hvg.hu-n megjelent cikk szerzője felvet, azaz, hogy "vajat vagy jóminőségű margarint választunk, ma már leginkább ízlés és pénztárca kérdése", nagyon távol áll az igazságtól és a szó szoros értelmében szívbemarkoló.

Elmagyarázom. Manapság már nem keményítik a minőségi margarinokat annak érdekében, hogy szobahőmérsékleten is szilárdak legyenek. Ez a jó hír, hiszen a hidrogénezéssel emelkedne a transz-zsírsavak szintje, ami, mint lejjebb olvashatjuk, nem szerencsés. Mindemellett, a margarinok növényi olajakból készülnek, melyeknek az ember számára közel sem ideális az esszenciális zsírsavtartalma. Tudniillik, többfajta esszenciális zsírsav létezik. Jelen esetben az omega-3 ill. -6 fontos. Átlagos étrendünk rendkívül kevés omega-3-at tartalmaz, omega-6-ot viszont nemcsak, hogy elegendő, de megamennyiségben. Haladó táplálkozástudósok azt gyanítják, hogy az emberi táplálék 1:1, de inkább nagyobb arányban kell, hogy omega-3-at tartalmazzon omega-6-tal szemben. A margarinok többsége nem felelnek meg ennek a követelménynek, sőt egyenesen erősen rontja ezt az arányt. Az omega-6 zsírsavakról, ami bőven található a margarinban, tudnunk kell, hogy szisztémás, azaz általános, gyulladáskeltő a szervezetben, ami egy rakás problémának alapját képez(het)i a szervezetben. Az omega-3 zsírsavak ennek ellentétesen hatnak, gyulladásgátlók.

Visszatérve a transz-zsírsavakra egy gondolat erejéig. Való igaz, hogy a mai minőségi margarinok transz-zsírsav értéke a WHO által megengedett érték alatt marad, de szerintem mindez nem sokat ér. Reform kutatók szerint a WHO számos határértéke és ajánlása megkérdőjelezhető és megalapozatlan. Attól, hogy a margarinok transzsírsavtartalma a WHO által megengedett allatt marad, a margarin nem lesz egészséges, csak megfelel annak, amiben a WHO megegyezett. A transzzsírsav kis mennyiségben is egészségtelen (lásd lent), érdemes tehát elkerülni. 

A transz-zsírsavakkal szemben az ember védtelen: nem tudjuk feldolgozni, lebontani. De visszatérve az eredeti felvetésre: vajon ízlés kérdése-e a margarin?

A transz-zsírsavak emelik az LDL-koleszterin ("rossz" koleszterin) szintjét és csökkentik a HDL ("jó") koleszterinét. Emelik a trigliceridszintet, valamint a gyulladásos fehérjék szintjét. Elősegítik a szívinfarktust, az agyérgörcsöt és károsítják a szívizomsejteket.

Nem rossz bűnlajtsrom. De hát ez is ízlés kérdése.                           

komment

Címkék: koleszterin vaj gyulladás étrend szívinfarktus ldl omega 3 hdl margarin agyérgörcs triglicerid omega 6 transzzsírsav növényi olaj esszenciális zsírsav

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr224310308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lanoil 2012.05.02. 15:40:44

Nos, már régóta követem az eseményeket, de azt hiszem most jött el az idő, hogy tegyek is valamit. Úgy döntöttem elkezdem. Csak nemtudom nem- e vagyok már túl öreg hozzá? (3
9)
Üdv.:
L.

hege1989 2012.05.19. 07:47:25

Lanoil:
Véleményem szerint - amiben talán Dávid is megerősít - a Harcosok Étrendjének nincs életkorra való megkötése(esetleg a nagyon fiatalokra nézve lehet). Úgyhogy sok szerencsét a hozzá! Én is régóta tervezem már, hogy elkezdem és azt hiszem ezen a nyáron jön el az ideje.

Lanoil 2012.05.23. 11:55:53

Re:hege1989
Belevágtam! Egy hete csinálom, kezdem érezni a "remélem" jó változást. Ami zavar, hogy kicsit zsibbadok az alulevési periódusban. Gondolom ez majd elmúlik. Viszont egyáltalán nem vagyok fáradt napközben! A kollégák ebéd után csak néznek ki a fejükből én meg pörgök ezerrel.

Tibee.hu 2012.07.26. 14:51:22

Élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens ismerősöm véleményét idézem: "A telítetlen zsírsavak antioxidánsok. Attól egészségesek, hogy növelik a szervezet antioxidáns kapacitását és gyökfogók (=rákmegelőző). Az omega-3/6 a telítetlen kötés helyét jelzi. Mindkettő antioxidáns hatású, tehát az, hogy az egyik gyulladáskeltő, a másik gyulladásgátló, úgy baromság ahogy van." Vélemény?

Hornlu 2012.07.26. 17:38:11

Sziasztok!
Szeretném elkezdeni a harcosok étrendjét, de nem tudom hogy ezt három műszak mellett hogy tudnám megoldani! A délelőttös és délutános műszakkal nincs is baj, de ha éjszakás vagyok?
Előtte levő vasárnap oké-befejezem a napot a lakomával, de utána ugye kedd reggel tudok aludni, pihenni.:P Nekem ez így nem egyértelmű!
Valaki jár még ilyen cipőben mint én?

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2012.07.26. 23:07:09

@Tibee.hu: Az élelmiszeriperi mérnök olvasson bele a friss kutatásokba. Ne a tankönyveibe.
Majd írok erről részletesebben.
Üdv,
Dávid

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2012.07.26. 23:08:28

@Hornlu: A fb-on egy csomó hasonló cipőben járót találsz. Ha túl hosszúra nyúlik a műszak, akkor regeneráló étkezéseket iktass közbe.
Üdv,
Jilly Dávid

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2012.07.26. 23:09:01

@Lanoil: Mik a fejlemények? Hogyan telnek az első hónapok?

attee 2013.03.01. 13:24:14

Sziasztok!

5 napja kezdtem el az étrendet.
Szeretném megkérdezni hogy az alulevési fázisban mézzel lehet e ízesíteni a teát?

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2013.03.04. 22:47:44

@attee: inkább ne. érdemes mindenféle szénhidrátot mellőzni az alulevés alatt.
süti beállítások módosítása