Valóban régi-új kérdés, de annál azért egyszerűbb, hogy vajon a tyúk volt-e előbb vagy a tojás.
Amit a hvg.hu-n megjelent cikk szerzője felvet, azaz, hogy "vajat vagy jóminőségű margarint választunk, ma már leginkább ízlés és pénztárca kérdése", nagyon távol áll az igazságtól és a szó szoros értelmében szívbemarkoló.
Elmagyarázom. Manapság már nem keményítik a minőségi margarinokat annak érdekében, hogy szobahőmérsékleten is szilárdak legyenek. Ez a jó hír, hiszen a hidrogénezéssel emelkedne a transz-zsírsavak szintje, ami, mint lejjebb olvashatjuk, nem szerencsés. Mindemellett, a margarinok növényi olajakból készülnek, melyeknek az ember számára közel sem ideális az esszenciális zsírsavtartalma. Tudniillik, többfajta esszenciális zsírsav létezik. Jelen esetben az omega-3 ill. -6 fontos. Átlagos étrendünk rendkívül kevés omega-3-at tartalmaz, omega-6-ot viszont nemcsak, hogy elegendő, de megamennyiségben. Haladó táplálkozástudósok azt gyanítják, hogy az emberi táplálék 1:1, de inkább nagyobb arányban kell, hogy omega-3-at tartalmazzon omega-6-tal szemben. A margarinok többsége nem felelnek meg ennek a követelménynek, sőt egyenesen erősen rontja ezt az arányt. Az omega-6 zsírsavakról, ami bőven található a margarinban, tudnunk kell, hogy szisztémás, azaz általános, gyulladáskeltő a szervezetben, ami egy rakás problémának alapját képez(het)i a szervezetben. Az omega-3 zsírsavak ennek ellentétesen hatnak, gyulladásgátlók.
Visszatérve a transz-zsírsavakra egy gondolat erejéig. Való igaz, hogy a mai minőségi margarinok transz-zsírsav értéke a WHO által megengedett érték alatt marad, de szerintem mindez nem sokat ér. Reform kutatók szerint a WHO számos határértéke és ajánlása megkérdőjelezhető és megalapozatlan. Attól, hogy a margarinok transzsírsavtartalma a WHO által megengedett allatt marad, a margarin nem lesz egészséges, csak megfelel annak, amiben a WHO megegyezett. A transzzsírsav kis mennyiségben is egészségtelen (lásd lent), érdemes tehát elkerülni.
A transz-zsírsavakkal szemben az ember védtelen: nem tudjuk feldolgozni, lebontani. De visszatérve az eredeti felvetésre: vajon ízlés kérdése-e a margarin?
A transz-zsírsavak emelik az LDL-koleszterin ("rossz" koleszterin) szintjét és csökkentik a HDL ("jó") koleszterinét. Emelik a trigliceridszintet, valamint a gyulladásos fehérjék szintjét. Elősegítik a szívinfarktust, az agyérgörcsöt és károsítják a szívizomsejteket.
Nem rossz bűnlajtsrom. De hát ez is ízlés kérdése.