HTML

Friss kommentek

Az áfonya és az eper csökkentheti a nők infarktuskockázatát

2013.01.20. 17:12

eperáfonya.jpg

Egy amerikai tanulmány szerint az áfonya és az eper akár harmadával csökkentheti a nők infarktuskockázatát. Minden bizonnyal az antociánoknak köszönhető ez a jótékony hatás, amelyek mellesleg e gyümölcsök színét is adják.

A kutatás (újabb link) azért említi az epret és az áfonyát, mert ezek a legtöbbet fogyasztott bogyók az Államokban. Antociánokkal találkozhatunk amúgy növényekben és baktériumokban egyaránt; a bogyós gyümölcsök azért izgalmasak számunkra, mert bennük rengeteg van. Részletesen a vegyületről ezen a linken.

A Harvard és a University of East Anglia kutatói az adatokat a Nővérek Egészségügyi Vizsgálatának második felvonásából vették (Nurses' Health Study II). 93600 25 és 42 év közötti nőt követtek 18 éven át 1989-től kezdve. A megfigyeltek négyévente kérdőívet töltöttek ki az étrendjükről. Ez idő alatt a megfigyeltek körében összesen 405 szívinfarktust diagnosztizáltak.

Az adatok elemzésekor a kutatók az alábbi érdekességre lettek figyelmesek: akik a legtöbb áfonyát és epret ették, azoknak 32%-kal kisebb esélyük volt a szívinfarktusra a havi egyszeri vagy még ritkábban fogyasztóknál. Érdekes módon a számok akkor sem változtak, ha a más kockázati tényezőket is figyelembe vettek, pl. életkor, magas vérnyomás, családi halmozódás, mozgás, dohányzás, testsúly, koffein- és alkoholfogyasztás. Még azoknál a nőknél sem figyeltek meg ilyen mértékű kockázatcsökkenést, akik más gyümölcsből és zöldségből amúgy rengeteget fogyasztottak. Ez mutatja a bogyós gyümölcsök (és persze nem csak az áfonya és az eper) kiemelt jelentőségét.

áfonya.jpg

Eric Rimm, a Harvard professzora és a kutatás egyik szerzője szerint a nők könnyedén beépíthetik étrendjükbe az áfonyát és az epret: "Ez az egyszerű étrendi változtatás jelentős hatással lehet a megelőzésre.

Cassidy, Rimm és a többi szerző egyetértenek abban, hogy az antociánok számos jótékony keringésjavító hatás mellett még a vérerek állapotán is javítanak és megakadályozzák a plakkok kialakulását, melyek az erek szűküléséhez vezetnek.

Az antociánok antioxidáns hatásúak, azaz semlegesítik azokat a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejtek DNS-ét és gyorsítják az öregedést.

eper.jpg

A lényeg, hogy érdemes sok bogyós gyümölcsöt fogyasztani télen-nyáron, éjjel-nappal, sülve-főve, látástól-vakulásig, unos-untalan, mert a gyümölcsök közül ezek a legegészségesebbek.

komment

Címkék: antioxidáns eper áfonya infarktus antocián

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr845028874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása