A teljes tojás elfogyasztása javíthat a metabolikus szindrómában szenvedő emberek vérzsír-értékein és segíthet a testsúlyt kordában tartani
A Connecticuti Egyetem kutatócsapata végezte el azt a kísérletet (részletek itt és itt), melynek eredménye szerint egy közepes szénhidráttartalmú diéta (energia 25-30%-a származik szénhidrátokból) egész tojásokkal kiegészítve jobb eredményeket produkál metabolikus szindrómájú embereknél, mint egész tojás nélkül.
A metabolikus szindróma egy anyagcserezavar, amely akkor jellemez valakit, ha a felsoroltak közül legalább három igaz rá: magas vérzsírszint, alacsony HDL-szint, nagy haskörfogat, emlekedett vércukorszint, magas vérnyomás. A metabolikus szindromájú embereknél nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség ill. szív- és érrendszeri rendellenesség.
A kísérletben metabolikus szindrómájú középkorú nőket és férfiakat osztottak két csoportra. Az egyik csoport a fent leírt, csökkentett szénhidráttartalmú étrend mellett 3 egész tojást fogyasztott minden nap, míg a másik csoport a 3 tojással azonos mennyiségű sárgája nélküli tojáspótlót.
A 12 hetes kísérlet végén mindkét csoport javuló eredményeket mutatott: csökkent plazma triglicerid-szint (vérzsírok szintje), csökkent LDL-koleszterin (Low density, azaz alacsony sűrűségű, lipoprotein, "rossz koleszterin") és emelkedett HDL-koleszterin (High density, azaz magas sűrűségű, lipoprotein, "jó koleszterin"). A teljes-tojás csoport HDL-szintje azonban jobban emelkedett, LDL-szintje pedig nagyobb mértékben esett, mint a tojáspótló-csoportnak. Mindezt úgy produkálta a tojáscsoport, hogy tagjai kétszer annyi koleszterint fogyasztottak, mint a kísérlet előtt, és sokkal többet, mint a pótlócsoport (hiszen ők nem fogyasztottak sárgáját). A vér inzulinszinjte és az inzulinrezisztencia nagyobb mértékben csökkent a teljes-tojás csoportban a kísérlet során.
Akinek metabolikus szindrómája van, javulást érhet el vérzsír-értékek és inzulinrezisztencia terén, ha egész tojással gazdagítja a mérsékelten szénhidrátcsökkentett étrendjét. A kísérlet azt is bizonyítja, hogy nem kell félni attól, hogy a tojásban található sok koleszterin emeli koleszterinszintet. Éppen ellenkezőleg.