Régen tettem már fel receptet, és most szerencsére egy igazi ínyencséggel térek vissza. Mivel zabtejszínnel készül, bárki fogyaszthatja. Még azok a reformkonyha-ellenesek és egészséges étrend anti-fanclub tagok is nyugodt szívvel megeszik, akik zöldséget csak vegeta formájában láttak, a rántott húst meg pörcös túros csuszával fojtják le. Röviden, nem lehet megmondani, hogy nem hagyományos tejszínnel készül. Ennek amúgy szemtanúja is voltam. Íme, egy kép:
Hozzávalók:
- olaj (kókusz vagy olíva), vöröshagyma,
- csirke,
- répa, cukkini, paprika, póréhagyma,
- mustár, zabtejszín,
- só, bors, tárkony (friss vagy őrölt), citrom.
Elkészítés:
Hagymát megpirít. Csirke mehet rá, só, bors. Ha már mindenhol "kifehéredett", jöhet a répa. Ha répa nagyjából kész, akkor cukkini, kis szünet majd paprika, újabb szünet és póré, közben só, bors. Azért nem egyszerre, mert egyes zöldségek hamarabb elkészülnek és nem akarsz bébipapit enni. Amikor a póré kicsit engedett a tartásából, mehet rá a mustár. Ezzel forrjon egyet: akkor jó, amikor kellemes mustárillat lebeg a konyhában. Zabtejszínt dobd rá és forrald fel megint. Hogy mennyit? Kísérletezd ki, hogy mi jön be!
A képen látható kaján például egy egész doboz van (250 ml), de ennél kevesebbel is Te leszel az este sztárja. Ha forrt a zabtejszínnel is, akkor már csak a tárkony hiányzik. Én imádom a tárkonyt, úgyhogy nem szoktam sajnálni, de ha még nem próbáltad, akkor légy óvatos! Kiváló, de rendkívül jellegzetes íze van. Éppen hogy rotyogjon egy kicsit a tárkonnyal és kész is. Kóstold meg a levét, hogy kell-e utóízesíteni. Én közvetlenül tálalás előtt még szoktam szórni rá egy kis tárkonyt. Köret nem kell, ott a temérdek zöldség. Egy gerezd citromot adj mindenkinek, hogy csavarhassanak az adagjukra egy keveset.
A tárkonyos zabtejszínes csirkeragut is a végtelenségig lehet változtatni a zöldségek variálásával. Küldjetek módosított recepteket! Jó étvágyat!