HTML

Friss kommentek

Diéta téveszme #8 - A kevés szénhidrátot tartalmazó termékek segítenek a fogyásban

2011.11.20. 13:26

http://www.steadyhealth.com/11361/Image/locarb.gif

Olyan korban élünk, melyre egyszer majd úgy emlékeznek vissza, hogy az emberi táplálkozás sötét középkora. Egyre többen diétáznak, többen, mint valaha, ennek ellenére az elhízottság, a diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya rekordmagasságokban van. Érdekes módon, táplálkozásunk legsötétebb időszaka egybeesik az egészségipar, azon belül kifejezetten az alacsony szénhidráttartalmú (low-carb) termékek, "csodálatos" felfutásával.

 (Mózes - "Ez a 'manna' dolog, amit küldesz - ez alacsony szénhidrát tartalmú?")

E termékek a minimális mennyiségű szénhidrát elfogyasztására törekvő kétségbeesett diétázóknak készültek, akiknek elhintették, hogy a szénhidrát egyenlő a zsírhízással. De a széles körben reklámozott és elfogadott alacsony szénhidráttartalmú diéták és megszámlálhatatlan efféle termékek ellenére, a legtöbb ilyen diétát követő képtelen hosszú távon egészséges (súlyú) maradni. Hosszú távon a low-carb diétázó nagy valószínűséggel beszáll a jojó játékba, azaz többet szed vissza, mint amennyit eleinte fogyott. Ennek két oka van:

  1. A low-carb étrendek hátrányosan érintik az ember energiatermelő és szövetregeneráló képességét (részletesebben lásd Diéta téveszme #5).
  2. A low-carb termékek legtöbbször olcsó, megkérdőjelezhető minőségű szénhidrát-helyettesítőkkel készülnek: mesterséges édesítőszerek, cukoralkoholok és gyakran hidrogénezett olajok.

Ezeknek a low-carb termékeknek, kifejezetten a fehérjeszeleteknek, gyakran fura utóízük van, fogyasztásuk pedig mellékhatásokkal járhat: emésztési zavarok, puffadás és émelygés. Magas nem természetes adalékanyag-tartalmuk és rossz összetételük miatt csak növelik a máj terhelését. Ennek az a következménye, hogy nem kívánt anyagcseretermékek halmozódnak fel a májban (pl. ösztrogenikus vegyületek), melyek inzulinrezisztenciát és makacs zsírhízást okoznak.

A metabolikus szindrómában szenvedő, elhízott embereknek az ellenőrizetlen low-carb, de magas zsírtartalmú étrend a lehető legrosszabb eredményeket hozhatja. A Wallenberg labor (Lund Egyetem, Malmö, Svédország) kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a metabolikus szindrómában szenvedőkre a tipikus tünetek (elhízás/hasi elhízás) mellett hiperlipidémia is jellemző, magyarul rossz zsíranyagcsere és a zsírok emelkedett mennyisége a vérben. Az ilyen esetekben a magas zsírtartalmú, low-carb étrendek csak fokozzák a bajt azáltal, hogy tovább emelik a vér zsírszintjét. Magasabb vérzsírszint, fokozottabb inzulinrezisztencia, még több zsírhízás, leginkább hasi. Rossz irány.

Egy szóval, kerüld a mesterséges anyagokkal vagy olcsó szénhidrát-helyettesítőkkel telepakolt termékeket. Még ha nem is jellemző rád a metabolikus szindróma, ezekkel csak ártasz magadnak.

13 komment

Címkék: szénhidrát metabolikus szindróma makacs zsír zsírfogyás low carb diet

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr973397976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krapulax7 2011.11.21. 21:47:14

Ennyi duma után meglepőnek tartom, hogy valójában te is low-carb étrendet tartasz. A nappali ajánlásban gyakorlatilag nulla szénhidrát van,
[A nappali evést korlátozd leginkább nyers gyümölcsökre és zöldségekre. Kávé, tea, levesek és könnyű fehérje, úgy, mint főtt tojás vagy joghurt, rendben van.]
a blogodon említett kajákban és receptekben szintén.
[grilltál, saláta, karfiolleves, garnéla, füstölt lazac, sült húsok, ratatouille, csirkeragu]
Az érvelésed meggyőzőbb lenne ha ugyanezen eredményeket spagetti, pizza és sütemények falásával érted volna el.

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."
Nocsak :)

Szerintem - de ez csak magánvélemény - talán kevésbé támadd azokat a diétákat, amiből a harcosok étrendje szemlátomást bőven merített (és kétszer repetázott). Aki egy kicsit is ért hozzá, annak a harcosok étrendje egy estére hangszerelt paleo. Ennek tükrében nem valami szimpatikus dolog hogy erőből fikázod.

És még egy megjegyzés: a glükoneogenezis gond nélkül legyárt napi fél kg glükózt. Az egy átlagembernek (aki nem élsportoló) több mint elég bármire.

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.21. 22:29:37

Kedves Krapulax7!
Kérlek, mielőtt véleményt formálsz, olvass utána részletesebben a Harcosok Étrendje mibenlétének és alapkoncepciójának. Ha pedig egy intelligens párbeszédet akarsz kezdeményezni, akkor annak adj megfelelő hangot.
Nem gondolom, hogy a Ori Hofmekler más, ma népszerű étrendekből merítette volna a Harcosok Étrendje lényegét. Főleg nem a paleóból. Egyrészt a The Warrior Diet és a The Paleo Diet könyv gyakorlatilag egyszerre jelentek meg, másrészt Ori a Harcosok Étrendje koncepcióját már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazta.
A Harcosok Étrendje alapvetően két dolgot állít:
1. rossz dolgokat eszünk, 2. rosszkor eszünk.
Az elsőt tovább kell bontani két pontra: egyrészt sosem ettünk ennyi (gabona)szénhidrátot ill. ilyen sok feldolgozott/adalékanyaggal teli élelmiszert.
A második alapján pedig este és csak este szabad ennünk, mert így van programozva az idegrendszerünk,... (olvasd el a könyvet vagy nézz utána).
Ezért van nulla szénhidrát nappal. Így napközben nincs vércukoringadozás és pihen a hasnyálmirigy, az inzulinreceptorok érzékenysége helyreállhat.
Ami az elsőt pontot illeti, a Harcosok Étrendje az üzemanyagok (zsír és szénhidrát) személyes ritmusban váltakozó fogyasztását javasolja. Így hatékonyabb a felhasználásuk és a májat sem terheli meg annyira. Így nyilván vannak olyan napok, amelyek low- vagy no-carb lesznek és lesznek olyanok, amelyek medium- vagy high-carb. A medium-, high-carb napokra felkészít a napközbeni alulevés, amikor állandó a vércukorszint és nincs inzulinreakció, azaz a kapacitás megmarad, a receptorok érzékenysége pedig maximális. Ezeket a napokat (medium és high-carb) amúgy keményebb edzésnapokra kell tartogatni, így teljesítve ki az edzés anabolikus, építő hatását.
Spagetti, pizza és sütemények? Valóban, ezek high-carb ételek... De a szénhidrát-ételek között is van különbség. Az előbbiek rendszeresen egyetlen egészséges étrendbe sem férnek bele. Továbbá, a Harcosok Étrendje is azt mondja, hogy ez a fajta, feldolgozott, finomított magas GI-jű szénhidrát nem jó. Gondolom, hallottál már rizsről, ez például megfelel szénhidrátnak. A quinoát és az amarántot már nem feltételezem.
Azért találsz főleg low-carb ételeket a blogon és a fb-on, mert általában azzal akad gondja az embereknek - MO-n legalábbis így van -, hogy hogyan helyettesítsék és hagyják ki a kenyeret, tésztát, krumplit, rizst,... az étrendből. Emiatt főleg ilyeneket teszek fel. De van fent durva szénhidrátos étel is. Ha megtalálod, készítsd el.
Az átlagembernek pedig pont az a baja, hogy átlagember. Ha ismered a paleó életmódot, akkor tudnod kell, hogy 3 dolgot tesz felelőssé a mai egészségi állapotunkért: táplálkozás, naphiány és mozgáshiány. A kérdés pedig nem az, hogy mennyivel egészségesebbek vagyunk, ha mozgunk, hanem, hogy mennyi kárt okozunk magunknak azzal, hogy nem mozgunk. Ha az átlagember annak megfelelően használná a testét, amilyen az evolúciós örökségünk, akkor nem volna kérdés, hogy ehet-e szénhidrátot.
Üdv,
Jilly Dávid

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.21. 22:52:58

@Krapulax7: És jut eszembe: a bejegyzés low-carb műanyag termékek ellen irányult. De ha azt mondod, hogy ezek egészségesek és tévedek, az mindjárt más és vállalom, hogy helyreigazítást teszek közzé.
Üdv,
Jilly Dávid

Krapulax7 2011.11.22. 23:03:15

Valóban nem a legjobb helyre írtam a kommentet, mert a mesterséges vackokkal dúsított kajáknál bármi jobb.

Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy a harcosok étrendjének eredményei jórészt a szénhidrátcsökkentésnek köszönhetőek.
De nincs ezzel semmi baj! Sőt, nagyon helyes, hogy az eredeti író is felismerte, hogy túlzásba visszük a szénhidrátot.
A baj azzal van, ha egy low-carb étrendet próbál valaki azzal eladni, hogy a low-carb hülyeség. Én csak annyit szeretnék, hogy vedd észre, te is low-carb diétát folytatsz (saját leírásod alapján), és hagyd abba a hadakozást. Tizedannyi szénhidrátot fogyasztasz mint egy magyar átlagember, azt hiszem ezen nem lesz vita köztünk. Még a high-carb napokon sem eszel annyi CH-t amennyit egy átlagember egy átlag napon (reggeli-vacsora kenyér, ebéd tészta, közben kóla meg chips).

Ha a low-carb-ellenesség nem lenne a blogodon, a "maradéknak" kifejezetten tapsolnék. Például hogy a zsír nem hízlal, meg hogy ne együnk szemetet, ezek értelmes cikkek. Én személy szerint örülök, ha az embereknek bárki(!) jó étkezési tanácsokat ad, mert katasztrófa ami a világban zajlik. Azt viszont nem komálom ha egy jó diéta hívei elkezdik szapulni egy másik jó diéta híveit.

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.11.22. 23:03:19

Valamit nem értek: nappal ne együnk szénhidrátot, ez rendben is van. Gyümölcsöt viszont ehetünk, és az mi más, mint szénhidrát?

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.22. 23:08:40

@Krapulax7: Olvasd el a könyvet. Vagy legalább részletesebben nézz utána. Így nem ugyanazokat a köröket fogjuk futni. :-) A szénhidrát menedzselése csak az egyik része az egyenletnek. A másik, és egyben jelentősebb, része az alulevés-túlevés körforgása, mely számtalan előnnyel jár.
Üdv,
Jilly Dávid

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.22. 23:19:05

@bodzás: Hello Bodzás! Amikor szénhidrátot említünk, akkor általában gabonára, gabonából készült élelmiszerekre, burgonyára, és ilyen hasonló, magas GI-jű ételekre gondolunk. Valóban, a gyümölcsökben is szénhidrát van, de ezeknek döntő része víz, energiatartalmuk viszonylag kevés. Ezért nem ezekre gondolunk, amikor szénhidrátról beszélünk.

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.11.23. 06:08:07

Köszönöm, így rendben van:) Jól megy egyébként a dolog, hihetetlen energiák ébredtek bennem napközben, igazad volt.

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.24. 22:16:52

@bodzás: Örülök, hogy jól megy és hogy élvezed. Ez a legfontosabb. Szívesen meghallgatom a részleteket is a fejlődésedről. Akár itt, akár a fb-on.
Köszi,
Dávid

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2011.12.01. 16:02:26

eleg inspiralo a blog. azt hiszem en is kiprobalom.. most kezdtem 2 honapja kettlebellezni nagyon elvezem de a kilok nem nagyon fogynak (van vagy 10+) ugyhogy adok egy eselyt ennek is :)

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2011.12.02. 12:19:57

én ma el is kezdtem a diétát Day One :)

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.12.03. 12:43:17

@gabber_kb: Hajrá Gabber! Kövesd a blogot és a facebook csoportot, hogy ötleteket kaphass 10+ eltüntetéséhez.
Dávid
süti beállítások módosítása