HTML

Friss kommentek

'Gonosz' baktérium segíthet kordában tartani a cukorbetegséget

2013.02.17. 16:53

intestinal-bacteria.jpg

A Virginia Tech Bioinformatikai Intézetének immunológusai szerint a gyomor egyik baktériumának, melyet a gyomorhuruttal, a gyomorfekéllyel és a gyomorrákkal is gyanúsítanak, kettős szerepe lehet. Előfordulhat, hogy állítólagos 'gonosz' szerepén túl egyensúlyban tartja a gyomor ökoszisztémáját, kordában tartja a testsúlyt és pozitívan hat a glükóztoleranciára is.

A gyomorrákról és a gyomorfekélyről szóló kutatásokban a főbűnös többnyire a Helicobacter pylori, ami a Föld népességének felében jelen van. A fertőzöttek java részét azonban a fenti betegségek mégsem érintik. Úgy tartják, hogy a baktérium csökkenő számai összefüggésben lehetnek az elhízás és cukorbetegség fejlett országokban dúló járványaival.

"A Helicobacter pylori domináns tagja az ember tápcsatornájában tenyésző mikróbaközösségnek és az emberek mintegy felében jelen van. Miközben a H. pylori fertőzését veszélyes betegségekkel hozzák összefüggésbe, tudni kell, hogy segít a krónikus gyulladásos, allergiás és autoimmun betegségek megfékezésében", jegyzi meg Josep Bassaganya-Riera, a Virgina Tech Táplálkozástani Immunológia Laboratóriumának igazgatója. "Most sikerült először bizonyítanunk, hogy a H. pylori fertőzése jótékonyan hatott az elhízott és cukrobeteg egerekre."

A H. pylorival megfertőzőtt egerek kevésbé voltak inzulinrezisztensek, mint a nem fertőzöttek ill. a H. pylori egy virulensebb fajtájával fertőzött egerek. Hogy a fertőzés jótékony avagy kártékony lesz, a kutatók szerint a baktérium genetikai felépítésén, valamint a gazdaszervezet immunválaszán múlik.

A H. pylorinak csak egy bizonyos, patogenitást hordozó, génekkel rendelkező fajtája bizonyult kártékonynak. Az e génekkel nem rendelkező baktériumok minden bizonnyal szerves részét képezik az emberi tápcsatorna életközösségének. Sőt, egyes kutatások szerint a H. pylori úgy nagyjából 116 ezer éve velünk él. "A legújabb eredmények szerint e baktériumnak olyan képességei vannak a cukorbetegség kordában tartására, amelyre az ember önmagában nem tett szert", állítja Bassaganya-Riera.

gut_bacteria_2.jpg

Mindez azt is jelenti, hogy az antibiotikumok felelőtlen használata (rosszul diagnosztizált fertőzések és az állatállomány kezelése) jótékony baktériumok pusztulásához vezet és ezáltal közvetlenül hozzájárul olyan betegségekhez, mint az elhízás, az allergia, a gyulladásos bélbetegségek és az asztma. Itt az ideje, hogy egészségünk érdekében átértékeljük közös életünket a H. pylorival és más mikróbákkal.

"Ez az újdonsült tény rávilágít arra, milyen komplex is a kapcsolat az ember és a H. pylori között. Az együttélés nemcsak a gyomorra korlátozódik, hanem a teljes anyagcserére és az egész szervezetet érintő gyulladásra", árulja el Martin Blaser, a New York Egyetem mikrobiológia professzora.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség elhízás allergia asztma antibiotikum gyulladás gyomorfekély gastritis helicobacter pylori

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr245084869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása