HTML

Friss kommentek

Diéta téveszme #1 - A reggeli a nap legfontosabb étkezése

2011.07.22. 17:58

continental_breakfast-wide.jpg

Akár úgy is indíthattam volna, hogy 'étrend téveszme', hiszen a csapból is az folyik, hogy egyél reggelit, főleg szénhidrátot, mert az lát el energiával egész nap. Valójában semmi sem állhatna távolabb a valóságtól.

Mindazok ellenére, amit mondtak Neked, a reggel lehető legrosszabb időpont az evésre. Amikor ébredsz, a szervezeted már aktívan méregteleníti magát az előző esti vacsora után: megszabadul a méreganyagoktól és a megemésztetlen dolgoktól. A reggeli órákban, amikor az emésztés már befejeződött (éhgyomorra), beindul egy alapvető mechanizmus, mely a stresszre adott válaszreakciókat szabályozza. Hatására több energiát termelsz, éberebb leszel, jobban ellenállsz a kifáradásnak és a stressznek. Ez a felfokozott túlélő üzemmódban alapvetően az autonóm idegrendszer szimpatikus része dominál. Ilyenkor képes a szervezet a legtöbb energiát előállítani, és azt is leginkább zsírból teszi. Mindezt persze csak akkor ha nem fogyasztod el a tipikus reggeli menüt.

Mindazonáltal, ha követed az ajánlásokat és ébredés után lecsúszik a gabonapehely, a kakaós csiga, netán a szalonnás tojásrántotta, akkor nagy valószínűséggel kiiktattad a fenti energiatermelő rendszert. A szimpatikus idegrendszer, a "harcolj vagy fuss" túlélő mechanizmusával együtt elnyomásra kerül. Helyette, beindul az autonóm idegrendszer másik része, a paraszimpatikus idegrendszer, melynek hatására álmos leszel és lassú, kevésbé állsz ellen a kifáradásnak és a stressznek. Ahelyett, hogy energiát termelnél és zsírt égetnél, a tested pont az ellenkezőjét fogja tenni: energiát raktároz és zsírt halmoz fel. Ebben az állapotban nem zajlik méregtelenítés: nő az anyagcserén a nyomás, a méreganyagok halmozódnak a májban, ami szintén zsírraktárak építésére ad okot a szervezetnek. (A test a zsírszövetekben raktározza a méreganyagokat.)

A reggeli lustító, lagymatagító (:-)) hatására gyakran kerülünk energiavölgyekbe a nappali munkaórákban. Ilyenkor nyúlunk a sokadik kávéhoz és kerülnek elő a nasik. 

Úgy vagyunk alapvetően programozva, hogy egy körforgásban éljük meg az autonóm idegrendszer két részét: nappal a szimpatikust és este a paraszimpatikust. A szimpatikus szabályozza az éberséget és az aktivitást, nappal; míg a paraszimpatikus a pihenést, az emésztést és az alvást, éjjel. Bármilyen zavar ebben az alapvető ciklusban nappal fáradsághoz, éjjel pedig alvászavarokhoz vezethet. A reggeli fogást okosan, úgy kell kialakítani, hogy ne gátolják a szimpatikus rendszert a működésében. Gyümölcsök, zöldségek és leveik, valamint kis adag könnyen emészthető fehérje pont megfelelnek a célnak: az alulevési fázis nem kerül veszélybe, sőt pozitív hatásai felerősödnek.

A reggeli, napközbeni edzések után természetesen kell enni. Ilyenkor a reggelit regeneráló étkezésként kell felfogni: kis adag, könnyen felszívódó fehérje plusz szénhidrát. Például, joghurt és banán vagy tojás és zabpehely. Egy kis inzulinra szükség van ahhoz, hogy a hormonok kifejthessék építő hatásukat. A regeneráló étkezés után azonban célszerű visszatérni az alulevéshez.

Összegezve a fent leírtakat, NEM a reggeli legfontosabb étkezés. A legfontosabbak a regeneráló étkezések, melyek segítenek a szervezetnek a felépülésben. Akár fizikai stresszből (edzés), akár táplálkozási stresszből (alulevés). 

Csak akkor fontos, hogy mit eszel, ha azt jókor eszed!

komment

Címkék: reggeli

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr13089609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Calisthenic Community 2012.08.20. 07:43:47

Szia,

Nemrég találtam rá erre az étrendre és ki is próbáltam azonnal. Már első nap éreztem a hatását, de még sokat kell tanulnom mind a helyes alkalmazásról és mind a szervezetemről.
A kérdésem nekem az lenne, hogy szerinted reggelire 1-2 db tojás az elfogadható vagy jobb lenne szimplán zöldséggel vagy gyümölccsel kezdeni?

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2012.09.02. 14:07:30

@Hungarian Calisthenic Community:
Én szimplán gyümölccsel vagy zöldséggel indítanék. A tojás akkor lényegesebb, ha előtte edzettél. Próbáld ki, hogy teljesen elhagyod a reggelit. Csak sok folyadék.

Üdv,
Jilly Dávid

Mystes 2012.09.03. 17:01:00

Az úgynevezett Testkontroll is ezt mondja, sőt, már a görögök is mondták ezt, hogy a méregtelenítési fázist nyújtsuk meg és ne állítsuk meg a reggelivel.

Szerintem, nagy vonalakban, ez a helyes:
délelőtt - gyümölcs (tisztít), délben -szénhidrát (fűt), este - fehérje (épít). Így szép fokozatosan van felépítve az étrend.

Vélemény?

Üdv :)

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2012.09.09. 15:50:59

@Mystes: A napközbeni fűtést leszámítva ok. Napközben pont el akarjuk kerülni, hogy komoly inzulinreakciót váltsanak ki az ételeink. Az emésztés sok energiát von el a szervezettől napközben.

Losingit 2012.12.27. 13:19:38

És az úgy jó, ha felkeléskor vizet iszok, utána edzek, utána egy almát és tojást és zabpelyhet viszek be az edzést követően reggeliként. és napközben zöldség meg gyülöcs, este pedig tulevés? ez igy mind jo, vagy valtoztassak?

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2013.01.07. 22:49:53

@Losingit: Az alma nem muszáj a regeneráláshoz az edzés után. A zabpelyhet váltogathatod banánnal, rizzsel. A napközben zöldség-gyümölcs OK. Ha az eredményeik jók, akkor ne változtass, ha nem jók, akkor valamin változtani kell. Nos, mi a helyzet?

MulberryFan 2013.03.12. 10:28:42

Kedves Dávid,
Mi a helyzet a banánnal? Olvastam a könyvet, tudom, hogy a bogyós gyümölcsök, citrusfélék a legjobbak délelőtt, vagyis az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök. Próbálom is magam ehhez tartani, de főleg eddig, télen, mivel nem volt almán és narancson/mandarinon kívül nagyjából más gyümölcs, így megfordult a fejemben a banán, de "túl laktatónak" tűnt a harcossághoz, így nem mertem azt enni délelőtt, csak nagyon-nagyon ritkán, akkor is minél éretlenebbet, de attól is "rosszul éreztem magam", merthogy hogy "nem lenne szabad". Tulajdonképpen hogy viszonyul hozzá a harcos étrend?
Illetve egy másik "reggelis" kérdés. Az étrend lényege az alulevési fázisban tulajdonképpen mi, az, hogy kicsit és zöldség/gyümölcsöket mindenképp együnk napközben, vagy akár teljes mértékben elhagyható, minimalizálható az evés (én leginkább egy narancson és egy paradicsomon el tudnék lenni egész nap, de azt vettem észre, hogy ha csak ennyit viszek be, lassabb az anyagcserém, mintha amikor egy nap pl. narancs reggel, alma délelőtt, 2 paradicsom ebédre, délután egy fél pohár kefir és mondjuk uborka a "menüm"). Tulajdonképpen melyik a hatékonyabb, hatásosabb mechanizmus, vagy ez egyénfüggő?
Nagyon köszönöm a válaszod előre is!
süti beállítások módosítása