HTML

Friss kommentek

Időszakos böjtölés vs. téveszmék, feltételezések és tények - I. rész

2013.03.10. 16:27

original.jpg

Dr. Mercola cikke alapján

Vajon jó ötlet minden nap éheztetni magunkat egy kicsit? A bizonyítékok alapján a válasz egy határozott igen. Ha felhagysz azzal, hogy reggeltől estig egyél, akkor bátran számolhatsz azzal, hogy javulni fog az egészséged és akár tovább is élsz. Amiről beszélünk, nem más mint az ún. időszakos böjtölés, ami annyit tesz, hogy úgy időzíted az étkezéseidet, hogy rendszeresen be tudj iktatni böjtöket.

Körülbelül 6-8 órát tart, amíg a szervezet feléli a glikogénraktárakat (szénhidrátraktár), csak ezután áll át zsírégetésre. Persze, ha a glikogénraktárkat néhány óránként feltöltöd, rendkívüli módon csökkented annak a lehetőségét, hogy a szervezet zsírt használjon üzemanyag gyanánt.

Régóta köztudott, hogy kalóriacsökkentéssel akár 50%-os élethossznövekedést is el lehet érni némely állatfajoknál. Frissebb kutatások szerint úgy fest, hogy a hirtelen, időszakos kalóriamegvonás (böjt) ugyanazokkal az előnyökkel kecsegtet mint az állandó kalóriacsökkentés. Ez pedig azoknak jó hír, akik képtelenek eredményesen csökkenteni mindennapi energiabevitelüket (vagy nem is akarják).

Sajnos/szerencsére (egyénileg kiválasztandó), az éhség a nehezen elnyomható (hajtó)erők közé tartozik, ami azt jelenti, hogy aki szélsőséges kalóriamegkötéssel próbálkozik, szinte bizonyosan kudarcra ítéltetett. Jó hír azonban, hogy nem a kalóriacsökkentés az egyetlen módszer, hiszen a megfelelően alkalmazott időszakos böjtölés ugyanazokat az előnyöket kínálja.

A böjtölés három jelentős mechanizmuson keresztül javítja az egészséget

A böjtölés ellen hosszú ideje ellenséges negatív PR kampány folyik, amelynek középpontjában többek között az áll, hogy a böjt egy keserves kínokkal kikövezett harci ösvény. Ez persze távol áll a valóságtól. Szó nincs ugyanis arról, hogy napokon át vég nélkül koplalnánk. Ha a napi ételmennyiséget nem elosztva, hanem sűrítve, egy ún. 4-6-8 órás időablakban fogyasztod el, akkor szenvedéstől mentesen arathatod le a böjtölés babérjait. Ez 16-18-20 órányi böjtöt biztosít minden áldott nap, ez pedig elegendő ahhoz, hogy a szervezet zsírégető üzemmódba kapcsoljon.

  1. Megnövekedett inzulinérzékenység és mitokondriális hatékonyság
    A böjtölés javítja az inzulinérzékenységet és a mitokondriális (a sejt energiatermelő szerve, lásd link) energia-hatákonyságot, ezzel hozzájárulva az öregedés és a betegségek visszaszorításához.
  2. Csökkent oxidatív stressz.
    A böjtölés gátolja a káros szabadgyökök felhalmozódását a sejten belül, ezzel védve a sejtfehérjéket, -zsírokat és nukleinsavakat a károsodástól. 
  3. Megnövekedett ellenállás a stresszel, a betegségekkel és az öregedéssel szemben
    A böjtölés egy válaszreakciót indít be a sejten belül (az edzéshez hasonlatosan), melynek hatására olyan gének kifejeződése lesz jelentősebb, amelyek ellenállóbbá tesznek bennünket a stresszel, a betegségekkel és az öregedéssel szemben. 

A mindennapos böjtölés lenne a megoldás? 

George Dvorsky szerint az egyik legjelentősebb tanulmányt időszakos böjtölés témában Satchidananda Panda és kollégái publikálták tavaly. Magas zsír- és energiatartlamú étrenden tartottak egereket, a két csoport között az evés időzítés volt csak a különbség.

Az egyik csoport bármikor ehetett, a másik csoportnak nyolc órája volt az evésre éjjel. Az embereknél ez azt jelentené, hogy nyolc órát ehetünk nappal, lévén, hogy az emberrel szenben az egerek éjjel aktívak. Annak ellenére, hogy ugyanannyi energiát fogyasztottak, a nyolcórás egerek vékonyak maradtak és nem jelentkeztek náluk egészségügyi tünetek (magas vérnyomás, krónikus gyulladás). Ellenkezőleg, még jobban is teljesítettek a mókuskeréken. Az egésznapos egerek viszont elhíztak és járványszerűen jelentkeztek rajtuk a következő tünetek: magas koleszterin, magas vércukor és egyéb anyagcsere-rendellenességek.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy a szervezetnek jót tesz a böjt által biztosított pihenő, miközben a folyamatos evés az anyagcsere kimerüléséhez és egészségügyi gondokhoz, többek között elhízáshoz vezet. A kutatók úgy fogalmaztak, hogy legutóbbi munkájuk bizonyítja, hogy időszakos böjtöléssel elkerülhetőek az anyagcsere-rendellenességek.

komment

Címkék: kalóriacsökkentés időszakos böjtölés inzulinérzékenység

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr945126095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyusz11 2013.03.12. 12:01:17

Kedves Dávid!Kedves Mindenki!

Már a Facebook-on is próbáltam választ kapni, de nem sikerült...
Olyan kérdésem lenne, h. terhesen folytathatom-e ezt az életmódot?Annyira megszoktam,h. napközben nem eszek,h. el sem tudom képzelni,h. naponta 5x étkezzek!Sőt, egyszerűen nem vok éhes, nem kívánom a kaját, aztán este varázsütésre jön az éhség...Sokan egészségtelennek tartják a H. Étrendjét (pedig ha tudnák,h. mit veszítenek:)), terhesség alatt meg amúgy is mindent tilos, csak levegőt venni nem...
Igazából eszemben sincs leterhelni napközben a szervezetem, hiszen szinte szárnyalok, nincs kaja kóma, stb.
Volt már vki akiről tudsz(tudtok),h. terhesen is így étkezett?Jó lenne hallani a tapasztalatait...
Végül is, úgy is a testünkre kell hallgatnunk, előbb-utóbb kiderülne,h. jó-e így, csak szerettem volna visszajelzést kapni, hallani(olvasni) a véleményed.
Előre is köszi: Györgyusz

Bony 2013.03.13. 10:04:47

Hat,szeintem te lehetsz az elso,aki ilyet kerdez...bar szerintem mindenki ellenezni fogja. Probalkozz kulfoldi csatornakon erdeklodni....aztan irj,h mire jutottal!

Györgyusz11 2013.03.14. 14:55:07

Sajnos én is így gondolom...

ramalo 2013.09.03. 13:47:27

@Györgyusz11:
Kedves Györgyusz11!

Érdekelne, hogy jutottál-e valamire a témával kapcsolatban. Több, mint két éve a harcosok étrendje szerint étkezem, és most úgy néz ki jön a baba :-)de még nagyon az elején tartok. Nem tudom, tartható-e az étrend a várandósság alatt. Egyenlőre annyit változtattam, hogy "reggelire" eszek gyümölcsöt, aztán "ebédre" nyers zöldségeket, majd este a szokásos túlevés.
Válaszodat és tapasztalataidat előre is köszönöm, ha röviden leírnád.
Üdv, Mariann
süti beállítások módosítása