HTML

Friss kommentek

Gyakran ismételt kérdések a Harcosok Étrendjéről (2. rész)

2011.05.31. 22:53

Múlt hét kedden és szerdán Tilburgban voltam, Hollandiában. Első este a kollégák meghívtak céges vacsorára :-) Ez mindig örömteli hír számomra.

Elvittek egy kedves kis étterembe: modern konyha, tálalás és enteriőr. (Kicsit megijedtem, hogy itt nem lesz egyszerű jóllaknom.) Az egyik kollégának meséltem előzőleg erről az "őrültségről", amit Harcosok Étrendjének neveznek, de jobbnak láttam elmondani az egész asztaltársaságnak egy-két percben, hogy mi is fog történni ma este. :-) (A hollandokról tudni kell, legalábbis ez az én megfigyelésem, hogy nagyon kimérten esznek.) Egyszóval rendeltem egy salátát, két előételt (garnélák és füstölt lazac), majd főételt. A probléma csak az volt, hogy akkora volt a főétel, mint a fenti képen.

A felszolgáló hüledezett, hogy 3 fogást eszem a főétel előtt, de ezt már megszoktam. Na, mindegy. Túltettem magam rajta. Vacsi után hazavittek a szállodába, ahol még betermeltem két főételt (nem vicc!) és kimentem a közeli benzinkúthoz 25 deka kesudióért, hogy nyugodtan tudjak aludni...

De térjünk a lényegre. Íme a gyakori kérdések 2. része:

K: Köztudott, hogy rengeteg ember fal és nassol éjjel, aminek következtében elhízik és bűntudata van. Hogyan magyarázod ezt?
V: Azért híznak, mert megszállottan falnak, irányítás nélkül. Az esti túlevés, akárcsak a Harcosok Étrendjében, irányított módon történik. Az esti lakoma egy ciklus részét kell, hogy képezze, azaz egy alulevési periódust kell követnie. Ez a fajta evés teljes mértékben eltér a megszállott, kontrollálatlan éjjeli falástól.
Az irányított túlevés segíthet az anyagcsere fokozásában, a relaxálásban, a teljes jóllakottság és elégedettség elérésében, valamint hosszútávon a fogyásban. Míg a tipikus, kontrollálatlan, éjjeli falás és nassolás károsan hat: zsírhízás, bűntudat és a sikertelenség érzése követi.

K: Miért falnak oly sokan éjjelente?
V: Egy mélyen gyökerező, ősi ösztön készteti őket tudat alatt arra, hogy túlegyenek éjjel. Nagyon valószínű, hogy ez az ösztön az emberi evolúció hosszú évei során fejlődött ki és azt a célt szolgálja, hogy feltöltsük kiürült energiaraktárainkat, pótoljuk az elvesztett tápanyagokat, valamint, hogy relaxáljunk és teljes elégedettséget érezzünk.
A túlevés minden bizonnyal része annak a túlélési mechanizmusnak, mely abban segített az embereknek, hogy megbirkózzanak a mindennapos stresszel, a táplálékhiánnyal és a nehézségekkel. A modern, megszorításokra és korlátozásokra épülő diéták/étrendek a legtöbb embert fizikailag és érzelmileg is megviselik. Általában késő este szegjük meg ezeket a mesterséges szabályokat. Iyenkor előtör az ősi ösztön, mely túlevésre késztet bennünket, hogy kompenzálja az elmaradt tápanyagokat, elégedettséget és jóllakást.
Minden alkalommal, amikor arra kényszeríted a szervezetedet, hogy a rendeltetése ellen tegyen, légy felkészülve, hogy „bosszút fog állni rajtad”! A megszállott falás a tested brutális és mindenre elszánt kísérlete arra, hogy helyreállítsa saját működési rendjét.

K: Akkor hát mit tegyek, hogy a biológiai rendeltetésemnek megfelelően éljek, elégedett is legyek és fogyjak?
V: Kövesd az alulevés és túlevés napi ciklusát. Eddz heti három-négyszer.

Nemsokára a harmadik rész.

komment

Címkék: kérdések étrend

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr302947433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cornelius Sulla 2011.06.05. 10:51:30

Ma elkezdtem a diétát,furcsa volt az első nap:)))
Lesznek majd kérdéseim....

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.06.05. 10:59:41

Hello Cornelius!
Jó a névválasztás! ;-)
Örülök a döntésednek, mármint, hogy elkezdted. Jöhetnek a kérdések. Fent vagyunk facebookon is. Keresd a Harcosok Étrendjét ott is. :-)
www.facebook.com/harcosoketrendje
süti beállítások módosítása