HTML

Friss kommentek

Az egész tojás elfogyasztása javít a vérzsírokon és az inzulinérzékenységen

2013.01.02. 22:28

tojas_12105619_n.jpg

A teljes tojás elfogyasztása javíthat a metabolikus szindrómában szenvedő emberek vérzsír-értékein és segíthet a testsúlyt kordában tartani

A Connecticuti Egyetem kutatócsapata végezte el azt a kísérletet (részletek itt és itt), melynek eredménye szerint egy közepes szénhidráttartalmú diéta (energia 25-30%-a származik szénhidrátokból) egész tojásokkal kiegészítve jobb eredményeket produkál metabolikus szindrómájú embereknél, mint egész tojás nélkül.

A metabolikus szindróma egy anyagcserezavar, amely akkor jellemez valakit, ha a felsoroltak közül legalább három igaz rá: magas vérzsírszint, alacsony HDL-szint, nagy haskörfogat, emlekedett vércukorszint, magas vérnyomás. A metabolikus szindromájú embereknél nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség ill. szív- és érrendszeri rendellenesség.

A kísérletben metabolikus szindrómájú középkorú nőket és férfiakat osztottak két csoportra. Az egyik csoport a fent leírt, csökkentett szénhidráttartalmú étrend mellett 3 egész tojást fogyasztott minden nap, míg a másik csoport a 3 tojással azonos mennyiségű sárgája nélküli tojáspótlót.

A 12 hetes kísérlet végén mindkét csoport javuló eredményeket mutatott: csökkent plazma triglicerid-szint (vérzsírok szintje), csökkent LDL-koleszterin (Low density, azaz alacsony sűrűségű, lipoprotein, "rossz koleszterin") és emelkedett HDL-koleszterin (High density, azaz magas sűrűségű, lipoprotein, "jó koleszterin"). A teljes-tojás csoport HDL-szintje azonban jobban emelkedett, LDL-szintje pedig nagyobb mértékben esett, mint a tojáspótló-csoportnak. Mindezt úgy produkálta a tojáscsoport, hogy tagjai kétszer annyi koleszterint fogyasztottak, mint a kísérlet előtt, és sokkal többet, mint a pótlócsoport (hiszen ők nem fogyasztottak sárgáját). A vér inzulinszinjte és az inzulinrezisztencia nagyobb mértékben csökkent a teljes-tojás csoportban a kísérlet során.

Akinek metabolikus szindrómája van, javulást érhet el vérzsír-értékek és inzulinrezisztencia terén, ha egész tojással gazdagítja a mérsékelten szénhidrátcsökkentett étrendjét. A kísérlet azt is bizonyítja, hogy nem kell félni attól, hogy a tojásban található sok koleszterin emeli koleszterinszintet. Éppen ellenkezőleg.

komment

Címkék: tojás koleszterin inzulin vérzsír triglicerid metabolikus szindróma LDL HDL

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr564993042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

estrella_ 2013.03.19. 11:28:10

Nagyon kellene ezeket az információkat terjeszteni, mert például pár héttel ezelőtt, amikor koleszterincsökkentő étrendeket kerestem, folyton abba botlottam - még neves professzorok anyagaiban is -, hogy a tojás az magától az ördögtől való, holott már tudható egy ideje, hogy épp ellenkezőleg. Nagyon lassan változik a hivatalos álláspont ebben az ügyben. :/
süti beállítások módosítása