HTML

Friss kommentek

Szumódiéta

2012.09.16. 17:11

sumo_2.jpg

Többen is érdeklődtek arról, hogy mi a véleményem az ún. szumódiétáról és jelezték, hogy örülnének, ha tisztába tennék/megmagyaráznék egy-két hasonlóságot a szumók étkezési szokásai és a Harcosok Étrendje között. Ennek a kérésnek próbálok most eleget tenni.

A világevő blogon megjelent írás nagyon érdekesen bemutatja a japán kultúra egyik különleges harcművészetét, betekintést enged a szumó birkózók világába, viszont mindeközben sajnos tévhiteket terjeszt az egészséges táplálkozással kapcsolatban. 

Nézzük sorjában az érveket, amelyek miatt a szumósok elhíznak és amiket nekünk állítólag kerülnünk kellene!

Egy szumós mindig kihagyja a reggelit. (ezzel lassítja az emésztést és növeli a nap további részére a túlevés esélyét)

Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor a reggeli elhagyásával semmi gond sincs. A reggeli ehagyása éppen ellenkezőleg hat, gyorsítja az anyagcserét; a szervezet az energiáit nem az emésztésére fordítja, hanem a tevékenységeinkre, gondolkodásra, edzésre, stb. Ha üres a gyomrunk, akkor a napközbeni energiaszükségletünk fedezése céljából zsírégető hormonok járják át a szervezetet. A reggeli kihagyásával a szumosók éppen a hízás ellen dolgoznak, de gondolom ez egy kényszerű kompromisszum, hiszen ha reggeliznének, akkor bizonyára nem tudnának edzeni, tekintve azt a tisztességes mennyiséget, amit elfogyasztanak. A túlevés esélyét valóban növelik  e módszerrel, de ez önmagában nem gond. A túlevés az evés idejétől ill. táplálék összetételétől függően lesz egészséges vagy egészségtelen.

Egy szumós közvetlen alvás előtt eszik, nemcsak vacsorát, hanem az ebédet is. (a nyugalom kedvező a raktározáshoz, zsír felépítéséhez)

Az esti, lefekvés előtti evés sem ördögtől való. Az emésztés, a tápanyagok beépítése, a szövetek regenerálódása éjszaka, alvás közben a leghatékonyabb, amikor az e célt szolgáló hormonok szintje eléri a csúcsát (leginkább pl. a növekedési hormon). Részben igaz tehát a megállapítás, mely szerint a nyugalom (alvás) kedvez a raktározáshoz, ideális a zsírszerzéshez. A valóság az, hogy az esti, alvás közbeni nyugalom alapvetően minden anabolikus, építő folyamatnak kedvez (izomépítés egyaránt).

Egy szumós sört iszik az étkezéshez. (az alkohol sok kalóriát tartalmaz, ideális a zsírszerzéshez)

No, a sör valóban hízlal, de alapvetően nem azért, mert az alkohol sok kalóriát tartalmaz. A sörben kevés az alkohol és a szénhidrát is amúgy, mindkettőből egy pár gramm van csak egy deci sörben. Ettől nem lehet elhízni. Ennyi erővel ihatnának vörösbort is, aminek legalább a duplája az alkoholtartalma vagy cukros likőröket, amiknek a 15-25%-os alkoholtartalma mellett mér jelentős a cukortartalma is.

A sörrel az a gond, hogy a jellegzetes ízét adó komló egy nagyon erős fitoösztrogén. A fito előtag annyit tesz, hogy növényi, az ösztrogén meg egy nemi hormon. A kettő együtt azt jelenti, hogy a komló egy olyan növény, melynek egy hatóanyaga durván beleavatkozik az emberi hormonháztartásba. Az ösztrogén sok mindenért felel a szervezetben, többek között a zsírszövet képződését és növekedését is serkenti. Na, ez a nagy baj a sörrel és ezért isszák a szumósok. Nem véletlen, hogy sörhasról beszélünk és nem bor-, vagy akár pálinkahasról. A szép, kerek, kemény sörhasat és a nagy hízást bizony a komló okozza és nem a sörben lévő alkohol.

Egy szumós teljesen üres gyomorral edz. (üres gyomorral végzett munka esetén a szervezet igyekszik raktározni)

A zárójeles kijelentés több sebből vérzik. Üres gyomorral végzett munka esetén a szervezet hatékonyabban termel és ad le energiát (mozgás, gondolkodás, stb.) Már csak azért is, mert maga az emésztés egy rendkívül energiaigényes folyamat. Éppen ellenkezőleg zajlik, a szervezet evés után kezd el raktározni, hiszen a felvett és megemésztett tápanyagoknak valahova kerülnie kell. Természetesen, ezt most egy kicsit leegyszerűsítettem, de nagyjából így zajlik. Valamint, lásd még a magyarázatot a reggeli elhagyásánál, a teli hassal edzésre vonatkozóan.

Egy szumós társaságban eszik. (a kutatások szerint többet eszünk így)

Ez biztosan így van, de a többet evés ismételten csak akkor káros, ha nem a megfelelő táplálékot fogyasztjuk és rossz időben eszünk.

Nézzük a szumódiéta utolsó ismérvét, ami egyébiránt már önmagában elegendő a csodás elhízás megmagyarázására, az előbb felsoroltakat nem is kellene figyelembe vennünk. Vagy megfordítva: nem létezik olyan életmód, étrend, amely mellett ezt a mennyiséget elfogyasztva egészséges, vékony marad az ember.

Ebből a levesből (chanko-nabe) fogyasztanak napi 20 ezer kalória körül, két étkezésre, ebédre és vacsorára szétosztva.

Szóval, nem meglepő, hogy 10 évvel a japán férfiak várható élettartama előtt halnak meg. Milyen csodálatos az emberi szervezet, hogy egy olyan mindennapos kalóriaterhelés mellett - amit egy téli álmára készülő grizzly is megirigyelne -, "csak" 10 évvel hamarabb adja meg magát. Arról nem szól részletesen világevő cikke, hogy a chanko-nabénak milyen a tápanyagösszetétele, pedig egy hiányos étrend is okozhat elhízást és élethossz-rövidülést, az említett megbetegedésekről nem is szólva.

Világevő képeit amúgy érdemes megnézni, ha másért nem, elrettentés gyanánt.

Szóval röviden: a reggeli elhagyása pozitív, üres gyomorral edzeni pozítív, esti túlevés pozitív, társasági evés pozitív, sör és alkohol csak mértékkel pozitív. 20 ezer kalória naponta nem embernek való, viszont a medvék előre köszönnek.

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli sör alkohol étrend túlevés világevő szumódiéta

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr364780495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása