HTML

Friss kommentek

Valódi csokoládét (nem csak) Valentin-nap alkalmából

2012.02.14. 00:01

Egy nemrégiben publikált tanulmány éppen időben érkezett hozzánk Valentin-nap előtt. Nem kevesebbet állít mint, hogy a valódi csokoládé egész évben szó szerint "kényezteti" a szívünket. Dr. Gary Kaplan a következőket állítja: "A kutatás egyértelmű: az étcsokoládé tömve van antioxidánsokkal, melyek a káros szabadgyököket semlegesítik; emellett jelentős mértékben véd keringési rendellenességek ellen."

A szabadgyökökről rengeteget hallunk, de mit is csinálnak valójában a szervezetben? Milyen kárt okoznak? A szabadgyökök nem teljes atomok, hiányzik belőlük egy vagy több elektron. Ennek következtében rendkívül könnyen lépnek reakcióba, sajnos olyan dolgokkal is, aminek mi nem örülünk annyira. Például beavatkoznak a sejtmembrán vagy a DNS működésébe, ezáltal teret enged(het)nek daganatoknak, öregedésnek és más rendellenességeknek. A szabadgyökök ellen antioxidánsokkal  lehet felvenni a harcot.

"Lenyűgözőek a kutatás eredményei: az étcsokoládéban található a kakaóban több antioxidáns (szabadgyökfogó) van, mint a zöldségekben vagy a gyümölcsökben. Ami a szívet illeti, a hírek még megdöbbentőek. A valódi csokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a rendszeres, közepes intenzitású testedzés. Ez összességében 20%-kal csökkenti a keringési rendellenességek kockázatát egy 5 éves periódusban. Mindezeken felül a kakaó javítja az erek rugalmasságát, csökkenti a vérerek falán képződő lerakodásokat, szisztémás (általános, az egész szervezetre kiterjedő, nem helyi) gyulladásgátló és csökkenti az LDL (az ún. "rossz") koleszterint." - áradozik Dr. Kaplan.

Néhány praktikus tanács:

  • Minél magasabb a kakaó %-a a csokiban, annál jobb. De 70% alattit ne egyél.
  • A fehércsoki, tejcsoki egy lyukas garast sem érnek, sőt!
  • Érdemes tudni, hogy a kakaó koffeint tartalmaz, tehát lefekvés előtt nem szerencsés nagyon benassolni.
  • A zöldséget-gyümölcsöt természetesen nem helyettesíti és főételnek sem felel meg.

 

 

 

 

 

 

 

Az eredeti cikk:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/241529.php

Ha valóban szereted azt, akinek Valentin-nap alkalmából édességet veszel és az egészsége is érdekel, akkor ez a legjobb választás. Mostantól meg is tudod ideologizálni, hogy miért veszel ezentúl karácsonyra, szülinapra, névnapra, ..., étcsokit.

Szólj hozzá!

Címkék: diéta csokoládé koleszterin zöldség antioxidáns dns kakaó gyulladáscsökkentő étrend ldl keringés

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr174103071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása