HTML

Friss kommentek

Diéta téveszme #10 - Létezik egy optimális fehérje/szénhidrát/zsír arány

2012.01.29. 17:55

Az állítás, mely szerint létezik a fehérjének, a szénhidrátnak és a zsírnak egy optimális aránya, mely megfelel hozzávetőleg 7 milliárd embernek, nevetséges. Ez kicsit olyan, mint a "one size fits all" (egy méret, ami mindenkinek jó) jelzésű ruhadarabok, vagy a téli-nyári gumi: valami nem stimmel a képletben. Bizonyíték a fenti tétel alátámasztására pedig nem létezik.

Az ellenkezőjét viszont tudjuk bizonyítani: az evolúció során az ember jól alkalmazkodott a szezonálisan változó kínálathoz, ami természetesen a tápanyagok folyamatosan változó arányát is jelentette egyben. Tudjuk, hogy a különböző éghajlatokon élő emberek szervezete másképpen alkalmazkodott a tápanyagok arányaihoz. Próbáld megmagyarázni egy eszkimónak, hogy egyen 30% gabonát meg gyümölcsöt és vegyen vissza a fehérjéből meg a zsírból! (Ti. az eszkimók tápláléka 95%-ban állati eredetű fehérjéből és zsírból áll, és mégis velünk vannak sok ezer éve)

A Zóna vagy bármilyen más ideálisnak kihirdetett arány a diétaipar álmegoldása, melyet a fogyni vágyóknak kínálnak amolyan csodapirula gyanánt. Se fix arány, se csodapirula nincsenek: mindez csak marketing. A génjeink ugyanazok, mint a paleolit kori őseinké; logikus tehát a következtetés, hogy úgy kell ennünk és mozognunk, ahogy azt Kovaköviek tették.

Amúgy meg csekély a realitása annak, hogy (h)ősünknek - miközben azon fáradozott, hogy ne váljék prédává, és szorgosan vadászta/gyűjtötte az élelmet - volt arra ideje, eszköze és energiája, hogy tápanyagarányokat mérjen. Nem hisszük, nem értjük: kb. úgy állunk a kérdés előtt, mint a raptor. (Vajon miért ünneplik meg a karácsonyt Kovaköviék?)

komment

Címkék: diéta zsír fehérje szénhidrát eszkimó paleolit tápanyag arány diétaipar

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr593970347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2012.01.30. 02:07:10

Szia! Még van valami, ami problémát okoz nekem a táplálkozásban. Nagyon érdekes gondolatok vannak itt:
www.waiworld.com/

Károsnak tartja a fehérjék, zsírok hevítését. Nyers tojás, nyers hal amit ajánl, plusz gyümölcsök, diófélék, olívaolaj. Máshol (dr. Bieler könyvében) is olvastam arról, hogy a hevített (sütött, főzött) fehérje árt. Tudsz erről valamit, mi a véleményed?

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2012.01.30. 02:11:46

És ha már az ősember: jó ideig ő is nyersen ette a húsokat. Feltalálta ugyan a tüzet, de valószínűleg nem élt annyi ideig, hogy a sütött fehérje ártalmai kialakulhattak volna. Mi viszont élünk. Az eszkimók a mai napig nyersen eszik a húst, halat, zsírt (vagy ha nem, ők is részesülnek a civilizációs betegségek áldásaiból).

Egyelőre a nyers tojást eszem, az finom:)

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2012.02.05. 19:24:14

@bodzás: Szia Bodzás!
Izgalmas a téma. Nem fogok tudni rá itt kommentben válaszolni. Kevés a hely, a téma meg részletes.
Tervben van, hogy írok erről néhány postot a blogon. Kérlek, addig légy türelemmel.

Köszi,
Dávid
süti beállítások módosítása