HTML

Friss kommentek

Diéta téveszme #7 - Mértékkel bármit lehet enni

2011.10.23. 17:57

Az egészséges, kiegyensúlyozott élethez a mértékletességen át vezet az út. Számos egészségszakértő szerint a mértékletesség a kulcsszó: minden megengedett, mértékkel. Az eredmény pedig: sok millió súlyfelesleggel vagy egészségi gondokkal küzdő ember egy hatalmas, csalódott kérdőjellel a feje felett: "Mit rontottam el?"

A táplálkozási tanács, mely szerint bármit fogyaszthatsz, feltéve, hogy azt mértékkel teszed, TÉVES. Sportolóknak és testépítőknek pedig kifejezetten hátrányos.

A FAO (Food and Agriculture Organization - Étel és Mezőgazdasági Szervezet) kutatásai kiderítették, hogy az emberi szervezet jól alkalmazkodott a szélsőséges táplálkozási körülményekhez, amelyet az éhínségek, az évszakok váltakozása és a klímaváltozások okoztak. Azaz, szervezetünk jobban reagál az olyan szélsőséges táplálkozási ciklusokra, amelyek imitálják az ínséges-bőséges időket (alulevés és túlevés) és a váltakozást a zsír- és szénhidrát-üzemanyag között.

Az effajta étkezési ciklusok arra kényszerítik a szervezetet, hogy alkalmazkodjon - akárcsak a fizikai edzés - a zsír- vagy szénhidrát-üzemanyaghoz, közben javítva mindkettőnek a felhasználását. Egyrészt.

Tehát, a zöldségek és fehérje mellett vagy zsír vagy szénhidrát, akárhogy is, de sokat, napi egyszer. A szélsőségekhez alkalmazkodtunk, e szerint kell ennünk.

Másrészt, a mértékletesség duma általában a rossz dolgokra szokott vonatkozni: gyorskaja, alkohol. De sajnos itt sem állja meg a helyét.

Amit mi mértékletes adagnak tekintünk, azt nem biztos, hogy a szervezetünk is akként él meg. A Wollongong Egyetem (Bandoro, Ausztrália) friss kutatásai alapján az étrend tápanyag-összetételének kis (azaz mértékletes) változásai is befolyással vannak a vázizomzat teljesítményére. A zsírbevitel apró változtatása is jelentősen befolyásolta az izomsejtek membránjának zsírsav-összetételét. Például egy kiegyensúlyozatlan, magas zsírtartalmú étrend, melyben sok (a szervezet szemszögéből, az elfogyasztóéból ez mértékletesnek tűnhet) az omega-6 zsírsav és a hidrogénezett zsírok (gyorskaja, stb.), omega-3 zsírsav hiányához vezethet az izmokban. Ez krónikus gyulladást, romlott regenerálódást és izomvesztést idézhet elő.

A mértékletesség pláne nem vonatkozik a sportolók táplálkozására. Ha ki akarsz tűnni, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy hibázz. Edzés előtt akár egy kis adag "szemétkaja" is rossz irányban befolyásolhatja az edzés utáni kortizolszintet (Diéta téveszme #2). Az inzulin-érzékenység elengedhetetlen az étkezések maximális anabolikus (építő) hatásának kihasználásához. És sajnos már akár egy falatnyi édesség is ronthat az érzékenységen, veszélybe sodorva ezzel a test regeneráló és szövetépítő képességét.

Röviden, amit mi mértékletesnek gondolunk, mert "csak keveset szedtem", "csak egy darab", "egy zacsi",...nem biztos, hogy biológiailag is helytálló. Vannak olyan dolgok, amelyek hosszú távon egyszerűen csak nem alkalmasak az emberi fogyasztásra. Vagy csak komoly áldozatok árán. Ez döntés kérdése.

(Moderation - magyarul mértékletesség) 

Ne ess tehát áldozatul a retorikának! Eddz intenzíven, étkezz "tisztán" és bőségesen! A mértékletesség nem célravezető, és egyben végtelenül unalmas is!

komment

Címkék: alkohol gyorskaja

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosoketrendje.blog.hu/api/trackback/id/tr393324410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.11.03. 22:15:38

Sziasztok!

Tegnap megrendeltem a könyvet, alig várom, hogy megérkezzen. Egyelőre valami még nem világos egészen: napi egy óra tempós séta a futópadon az edzésem. Elég ez? Emellett is alkalmazhatom ezt az étrendet? Fogyni is szeretnék, de megtartani is, tehát hosszú távra tervezek. Az életmódváltás menni fog, ami az étrendet illeti, de elég-e ez a mozgás? Nem vagyok testépítő, semmi ilyesmi, csak egészségesen szeretnék élni. Tudom, hogy a könyvből választ kapok majd erre is, de türelmetlen vagyok:) ja és nőnemű.

Előre is köszi a választ.

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.03. 23:08:38

@bodzás: Szia Bodzás!
Örülök, hogy a Harcosok Étrendje mellett döntöttél. Az étrend működni fog mozgás nélkül, mozgással persze hatékonyabb és gyorsabb. Én amúgy előrevetítem, hogy hamarosan Te magad akarsz majd többet edzeni. A könyv ebben is segíteni fog. Mit szeretnél megtartani? Nem világos...
Csatlakozz hozzánk facebookon is.
Üdv,
Jilly Dávid

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.11.04. 21:24:36

@Harcosok Étrendje: a súlyomat szeretném majd megtartani, ha már ledobtam a 10 kg feleslegemet. Elég lájkolni, azzal már csatlakoztam? Mert azt már megtettem. De mindjárt körülnézek, nem vagyok nagy fb-s. Köszi a választ:)

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.11.04. 21:24:55

Dávid, még arra válaszolj kérlek, este hány órakor érdemes vacsorázni? Mi a legideálisabb?

Harcosok Étrendje · http://harcosoketrendje.blog.hu/ 2011.11.04. 22:19:08

@bodzás: nem gondolom, hogy akármennyi is visszamenne. Persze látatlanban, a számok ismerete nélkül nehéz véleményt mondani. A nappali böjtöléstől, alulevéstől tovább fogsz tisztulni, ami a legelső, ha az ember zsírt akar fogyni.
A lájkolással csatlakoztál. :-)

A vacsi akkor legyen, amikor Neked kényelmes. A nappali aktív tevékenységeid és edzésed után. Kaja után már csak nyugizás legyen. Nekem ez elég későn jön össze: 10-11. Jobban örülnék és jobban esne ha hamarabb lenne. Kísérletezd ki, hogy Neked mi a legjobb. A Harcosok Étrendje részben erről is szól: jobban odafigyelsz a szervezeted jelzéseire, összhangba kerülsz vele.

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.11.06. 09:33:19

Köszönöm:) Ma érkezik a könyvem, alig várom, nagyon lelkes vagyok. Igen, az lesz a legjobb, ha kialakítom úgy, ahogy nekem a legjobb. Olvaslak téged a jövőben is itt és és az fb-n is, érdekel a kis közösség, ami a WD körül kialakult, jók a tapasztalatok, jó látni.
süti beállítások módosítása